Campfire cannoli with blueberries and limoncello-header.jpg

KAMPVUUR CANOLLI MET BLAUWE BESSEN EN LIMONCELLO

Kampvuur canolli met blauwe bessen en limoncello

Iedereen die in zijn jeugd op scouting heeft gezeten is bekend met het roosteren van brood aan een stok boven een knisperend kampvuur. Gezellig spannende verhalen vertellen en als het brood klaar is, met boter besmeren en met suiker bestrooien. Deze kampvuur canolli is een ode aan die mooie tijd die de basis heeft gelegd voor mijn voorliefde voor koken met vuur. Het brooddeeg is gebaseerd op de Porto Ricaanse mallorca, een zoet, zacht ontbijtbroodje, dat we een frisse vulling geven van limoncello-curd en blauwe bessen.

Ingrediënten
(4 personen)

Brooddeeg
½ el gedroogde gist
130 ml lauwwarm water
130 ml volle melk
110 g boter, gesmolten
4 eidooiers
merg van 1 vanillestokje
1 tl zout
100 g kristalsuiker
375 g bloem, plus extra voor het bestuiven

Limoncello-curd:
sap en rasp van 2 citroenen
50 ml limoncello
70 g witte basterdsuiker
5 eidooiers

Garnering:
200 g blauwe bessen
2 el poedersuiker

Benodigdheden:
4 lange stokken van 1,5 meter
middelheet kampvuur

Bereidingswijze:
Duur: voorbereiding 1½ uur, bereiding circa ½ uur

Verwarm in een pan het citroensap, de rasp, limoncello en suiker op laag vuur. Roer constant tot alle suiker is opgelost. Voeg de eidooiers toe en roer ze er goed door. Blijf roeren tot de curd begint te binden. Haal direct van het vuur, schenk in een kom en laat de limoncello-curd in de koeling opstijven.

Voor de canolli: Los de gist op in het lauwwarme water in een grote mengkom en laat 5 minuten staan. Voeg de melk, boter, eidooiers, het vanillemerg, zout en de suiker toe en roer met een garde goed door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe en meng alles zorgvuldig met je handen. Als het deeg te veel aan je handen plakt, voeg je een beetje extra bloem toe. Als het deeg goed gekneed is, dek je de kom af met een vochtige keukendoek en laat je het deeg bij buitentemperatuur in 1½-2 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.

Maak een kampvuur terwijl het deeg rijst, zodat je meteen aan de slag kunt als het deeg klaar is.
Sla het deeg terug, zodat het compacter wordt. Bestuif een werkblad met bloem en rol hier het deeg op uit tot een rechthoek van circa 7 mm dik. Snijd het deeg in vier lange repen en wikkel deze om het uiteinde van elke stok. Rooster het brood al draaiend boven het vuur in 8-10 minuten gaar. Het brood is goed doorbakken als het bruin en knapperig is en door te draaien eenvoudig loskomt van de stok. Verwijder de broodjes van de stokken, vul de canolli met de blauwe bessen en limoncello-curd en bestrooi met de poedersuiker.

Dit recept komt uit het Smokey Goodness: Next level BBQ boek