SMOKED CARAMEL APPLE PECAN COBBLER RECEPT

Smoked Caramel Apple Pecan Cobbler

Smoked Caramel Pecan Cobbler
In de koude maanden is het fruitschap van de groentenboer niet bepaald flink gevuld. Appels zijn er gelukkig in overload en daarmee kun je dit ultieme comfortfood uit de Amerikaanse keuken toveren, een cobbler. Geniet van deze heerlijke combinatie van warm fruit, karamel en de krokante topping.

Ingrediënten
(voor 4 personen)

Appels
1 kg friszoete appels (bijv. Elstar)
4 el calvados
3 el bloem
snufje zout

Karamel
200 ml room
200 g suiker
90 ml water
100 g gerookte boter (zie blz. 19 van BBQ Feast on Fire) of gewone boter

Crumbledeeg
130 g bloem
80 g suiker
½ tl zout
½ el bakpoeder
50 g koude gerookte boter
100 ml karnemelk
100 g pecannoten

Voor erbij
vanille-ijs

Benodigdheden
BBQ met deksel voor indirect grillen
2 sauspannetjes
1 grote of vier kleine gietijzeren skillet(s)
mengkom

Bereidingswijze
Duur: voorbereiding 30 minu-ten, bereiding 25 minuten
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in blokjes van 1 x 1 cm, meng ze met de calvados en zet opzij.

Verwarm voor de karamel in een sauspannetje de room maar laat hem niet koken. Verwarm in een ander pan-netje de suiker met het water op middelhoog vuur en blijf dit mengsel verhitten tot de suiker is opgelost en de vloeistof bruin kleurt. Weer-sta de verleiding erin te gaan roeren. Zet het vuur uit zodra de karamel mooi goudbruin is en giet voorzichtig de warme room erbij (pas op voor spetters, hete karamel wil je niet op je huid hebben).

Roer alles met de gerookte boter tot een egale massa. Bedek de bodem van de giet-ijzeren skillet(s) met een dun laagje karamel en houd de rest apart.

Meng de geweekte appels met de bloem en het zout en verdeel ze over de karamel in je skillet. Meng voor het crumbledeeg de bloem met de suiker, het zout en bak-poeder. Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng ze met de bloem. Wrijf alles door je handen tot er een zanderig geheel ontstaat. Doe dit snel, anders smelt de boter door de warmte van je handen. Giet de karnemelk erbij en roer tot een mengsel dat een beetje tussen deeg en beslag in zit. Verdeel dit over de appels; dat hoeft niet al te netjes, er mag hier en daar best een appeltje uitsteken. Snijd de pecannoten grof en verdeel ze over het deeg. Zet de skillet(s) op het rooster van de BBQ, sluit de deksel en bak de cobbler circa 25 minuten, tot het deeg mooi bruin is. Serveer de hete cobbler met vanille-ijs en giet de resteren-de karamel eroverheen.

Deze recept komt uit het Smokey Goodness boek – BBQ Feast on Fire.