F#CK GOURMETTEN – FIRE UP THE BBQ

[products columns=”4″ orderby=”title” order=”ASC” ids=”17185, 17386, 17627, 11146″]

F#CK Gourmetten en fire up the BBQ want met een paar slimmigheden haal je ook in de maanden dat je kern- of BBQ-thermometer een negatieve beginstand veel plezier en lekkers uit je BBQ! Want wie bezint eer hij begint gaat er flink op vooruit, in comfort en culinair resultaat.

Winter BBQ mise en place
Veel van de voorbereidingen hoef je niet op de avond van het diner zelf te plannen; die kun je al een dag van tevoren doen. Zo houd je het aantal handelingen op de avond zelf beperkt en overzichtelijk en hoef je ook niet meteen vier BBQ’s brandend te houden. Het moet immers wel leuk blijven (en anders begint het ook wel erg op catering te lijken – laat dat over aan ons).
Maak dus een planning en kijk welke gerechten of items je vooraf kunt voorbereiden zodat je ze op de dag zelf alleen maar af hoeft te maken, zo heb je dan meer tijd om je op de details te richten en stressfree een drankje met je tafelgenoten kunt doen.
Zorg dat je op tijd je spullen en ingrediënten in huis hebt, overleg ruim op tijd (heel snel als je dat nog niet gedaan hebt voor de kerst) met je slager wat je wil gaan maken en wat je daarbij nodig hebt. De kans is groot dat hij het leuk vindt om je op weg te helpen. Zeker is dat hij het prettig vindt om van tevoren te weten wat hij voor jou moet bestellen zodat dat niet in de drukste week van het jaar nog even tussendoor moet. Trust us, die relatie met je leveranciers moet je koesteren, dat betaalt zich gedurende het hele jaar terug! Wil je ook nog menu inspiratie opdoen? BBQ Feast on Fire is vol met vlammende recepten en een viertal menu’s

BBQ-positie
In de winter heeft je BBQ minder concurrenten in de tuin die om ruimte vragen. Er wordt geen was aan de lijn gehangen, niet gepoedeld in opblaasbadjes en je partner, vriend of vriendin zit niet in de ligstoel te klagen dat je hem of haar aan het uitroken bent terwijl die al nippend aan een rosé een kruiswoordpuzzel probeert op te lossen. Met andere woorden: jij en je BBQ kunnen het exclusieve gebruiksrecht van het tuindomein claimen. Dus plaats je de BBQ in de zomer strategisch om rookoverlast te voorkomen, in de winter zet je hem lekker dicht bij de achterdeur, waar je hem goed kunt beschutten tegen wind en regen en jij vanachter het raam je thermometer in de deksel kunt zien. En het lijkt overbodig advies maar toch: zet je BBQ nooit in de schuur of een tent; je zult niet de eerste zijn die ik met een traumahelikopter afgevoerd zie worden wegens koolmonoxidevergiftiging.

Geïsoleerde BBQ’s
Een dunne emaillen BBQ heeft praktisch geen isolerende waarde en maakt het je in de winter knap lastig om de temperatuur hoog en constant te houden. Keramische BBQ’s, dubbelwandige vault smokers en dikke stalen offset smokers zijn heel wat beter bestand tegen wind en lage temperaturen maar slaan wel een gat in je portemonnee. Laat je budget geen dure aanschaf toe. Met een thermodeken kun je bullet smokers en emaillen BBQ’s een extra isolatie geven die je een handje op weg helpt, maar houd wel de zuurstoftoe- en afvoer vrij.

Betere brandstof
Goede brandstof is 365 dagen per jaar belangrijk maar in de winter net even wat meer. Kies voor houtskool van een hardere houtsoort, die brandt langer op een hogere temperatuur en helpt om je BBQ langer op temperatuur te houden. Houd er sowieso rekening mee dat je in de winter zo’n 25% meer brandstof verbruikt.

Kurk onder je deksel
Plaats in de koudste maanden een kurk onder de rand van de BBQ-deksel. Je wilt niet dat die vastvriest aan de onderkant waardoor je hem niet open krijgt. Dit is zeker voor keramische BBQ’s met vilt een belangrijke tip. Als je die namelijk opentrekt nadat je hem deels met je elektrische BBQ-ontsteker hebt ontdooid, de kans alsnog groot dat je het vilt kapottrekt. Been there, done that.

Plan ahead
In de winter duurt het allemaal net even langer, dus begin op tijd. Je BBQ zelf is beduidend kouder en heeft dus meer tijd nodig om op temperatuur te komen, je producten komen in de tuin nou niet echt lekker op ‘kamertemperatuur’ en hebben dus een lagere begintemperatuur en je BBQ moet harder werken om op temperatuur te blijven. Kortom, het vraagt allemaal wat meer geduld. On the positive side: meer tijd voor een gezellig drankje bij het vuur.

Klep dicht!
Nee, je hoeft je mond niet te houden, maar je moet die deksel niet steeds optillen. De Amerikanen zeggen in de zomer al: ‘If you’re looking, you ain’t cooking’, en dat geldt in de winter des te meer. Elke keer dat jij die deksel optilt, verlies je de warmgestookte lucht en vertraag je het kookproces weer enige tijd. Leer dus op je thermometer en gevoel te vertrouwen.

Dress to grill
Het echte geheim van een blije winter-BBQ’er? Thermo-ondergoed. We kid you not! Alle pitmasters van Smokey Goodness zweren erbij en zodra jij hartje winter tien uur achter elkaar buiten staat te grillen doe jij dat ook. Tuurlijk, de BBQ-wereld heeft als echte subcultuur zo zijn eigen kledingstijl met teamshirts en koksbuizen, maar in de winter doe je er verstandig aan om function over fashion te stellen. Dikke jassen dus. Let er wel op dat je geen loshangende sjaal of jas van nylon of ander snel ontvlambaar stofje draagt, want dat zou de winterpret snel kunnen drukken. De nieuwste generatie BBQ-handschoenen gemaakt van kevlar beschermen je handen tegen de hitte van de grill maar houden ze ook prima warm zonder dat het vastpakken van tangen en deksels lastig wordt. Schoenen met dikke rubberen zolen zijn ook lekkerder dan dunne gimpen, de kou van de vloer trekt dan namelijk niet in je voeten. En dan nog één ding: denk niet alleen aan jezelf. Als je verwacht dat de gasten van jouw winter-BBQ diner ook buiten gaan staan, laat ze dan van tevoren weten dat ze zich warm moeten kleden, zodat de dames niet op hoge hakken maar op stevige winterboots komen.

Stay warm
Warm kleden is een goed begin, zorgen voor aanvullende warmtebronnen een wenselijke aanvulling. Terrasverwarmers op gas zijn een goede reden om toch eens met gas te barbecueën en zorgen voor warmte zonder rook. Vuurhaarden zijn een sfeervolle optie maar dan moet je wel beter stoken dan we vaak zien op de jaarlijkse nieuwjaarsrecepties. Dus niet met een krant veel te grote blokken nat haardhout van de benzinepomp proberen aan te steken – het eindresultaat is steevast een rookbom –, maar de haard vullen met een goed opgebouwd minikampvuur van klein gehakte stukken droog haardhout en regelmatig hout toe blijven voegen om het vuur gaande te houden.

Let there be light
Wellicht dat je over het barbecueën zelf goed hebt nagedacht, maar vergeet vooral dit niet: het wordt snel donker in de winter. Je wilt niet met een zaklamp tussen je lippen je spareribs moeten inkwasten. Zorg dus voor voldoende licht rondom je werkplek.

Last but not least, experiment and have fun!
Haal alles uit de winter maanden, maak er een feest van en have fun! Durf te experimenteren met de schatkist aan ingrediënten die de winter maanden met zich mee brengt. Als hij niet op je plank ligt is de Winter BBQ Boek een aanrader voor meer winterse inspiratie.